Ce este Via Ferrata?

Pentru ca multi inca nu stiu ce este defapt un traseu de Via Ferrata m-am pus sa scriu un articol despre asta.

Nu este vorba de trenuri nici de cai ferate cum am auzit ca isi mai dadeau unii cu presupusul. Via ferrata provine din italiana si tradus ar fi “drum de fier”. Primele trasee au fost echipate in Muntii Dolomiti pentru armatele Italiei sa poata strabate mai usor traseele dificile din munti.

Spre zilele noastre traseele astea s-au transformat in rute pentru pasionatii de escalada si alpinsim si nu numai. Defapt rutele de ViaFerrata sunt trasee de alpinism echipate cu un cablu metalic de care te poti asigura cu kitul special proiectat pentru trasee de genul asta. Mai simplu spus e un traseu de escalada/alpinsim accesibil pentru orice curajos pasionat de munte si natura cu o conditie fizica buna.

Traseele se clasifica in functie de dificultate si se impart in 5 categorii. De la A, cel mai simplu pana la E foarte dificil. Ca exemplu cel din Cheile Turzii este de grad B, adica este perfect pentru o persoana care nu a mai facut un traseu de ViaFerrata pana acum.

CMC29 organizeaza periodic evenimente parcurgand trasee de ViaFerrata fie de grad B fie C, trasee din muntii Apuseni.

Stand de vorba cu unii si altii imi spuneau ca urmaresc cu nerabdare sa vada cand postam cate un eveniment pentru a se inscire sa vina cu noi. Avem o veste buna: NU trebuie sa astepti un eveniment postat de noi pe pagina de Facebook a clubului ci poti sa ne contactezi direct daca iti aduni gasca de prieteni/ colegi fie ca sunteti 4, 5 sau maxim 10 ne fixam o data libera si mergem pe traseul ales in functie de experienta voastra.

Asa arata un sector din traseul de ViaFerrata. E simplu de parcurs, de cele mai multe ori doar urici ca pe trepte si te asiguri constant cu kitul de viaferrata. Da, ai nevoie de curaj si in functie de traseu si de conditie fizica buna.

Asta e pagina noastra de Facebook. https://www.facebook.com/clubulmontancarpati29/

Da-ne un like, folow si un share si ne vei ajuta mult sa ajungem si la alte persoane pasionate de munte ca si tine! Multumim anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s